Chiftelute de dovlecei cu telemea de capra
Nu sunt mare fan dovlecei, din cauza gustului lor fad, dar pentru ca in ultima vreme il primim saptamanal in cosul de legume, am cautat cateva retete in care sa-i fac vedeta principala. Cunostintele mele gastronomice se limitau la dovlecel scazut sau pané, dar google-ul mi-a aratat ca sunt o multime de retete care se pot face cu dovlecei. M-am oprit la chiftelutele cu dovlecei si le-am facut cu telemea de capra si marar. Gustul puternic de telemea de capra si aroma mararului echilibreaza la fix gustul dovlecelului.
Trebuie sa recunosc ca asta-i a doua mea tentativa de a face chiftelute de dovlecei. Prima a esuat din cauza ca au lasat atat de multa apa, incat compozitia de chiftele a ramas la stadiul de tocanita. Buna si ea de altfel, dar nu mai buna decat chiftelutele.
Ingrediente:
Dovlecelul se taie in jumatate, se curata de samburi scobindu-i interiorul cu o lingura si se da pe razatoarea mare. Apoi se sareaza si se lasa 10-15 minute deoparte, cat lasa apa. Se scurge bine de apa si se amesteca impreuna cu morcovul, ceapa, usturoiul si telemeaua razalite. Se adauga oul, ceapa verde si mararul tocate marunt si condimentele dupa gust. Ca sa-mi usurez munca, le-am maruntit pe toate impreuna in robotul cu lama S, mai putin dovlecelul, pe care l-am adaugat la sfarsit.
Coacere:
Reteta de chiftelute de la care am pornit zicea ca trebuie date prin faina si ou si prajite in ulei, dar ca sa evit prajelile, le-am pus in tava de briose si le-am copt la cuptor 25 minute la 180°.
Au iesit perfect rotunde, gustoase si merg pe post de finger food sau aperitiv pentru ca sunt bune si reci. Mai bine zis au fost, ca tocmai am mancat-o pe ultima.
Varianta de post (later edit):
Pentru a face chiftelute de post, se scoate telemeaua si se inlocuiesc ouale cu 2 cartofi fierti razaliti sau zdrobiti cu furculita.
Trebuie sa recunosc ca asta-i a doua mea tentativa de a face chiftelute de dovlecei. Prima a esuat din cauza ca au lasat atat de multa apa, incat compozitia de chiftele a ramas la stadiul de tocanita. Buna si ea de altfel, dar nu mai buna decat chiftelutele.
Ingrediente:
- 1 dovlecel mare sau 2 dovlecei mai mici
- 2 morcovi
- o ceapa (+ o ceapa verde daca este)
- 2 catei de usturoi
- 100 g telemea de capra (sau telemea de vaca, daca nu va place gustul)
- 2 oua
- o legatura de marar
- sare si piper dupa gust
Dovlecelul se taie in jumatate, se curata de samburi scobindu-i interiorul cu o lingura si se da pe razatoarea mare. Apoi se sareaza si se lasa 10-15 minute deoparte, cat lasa apa. Se scurge bine de apa si se amesteca impreuna cu morcovul, ceapa, usturoiul si telemeaua razalite. Se adauga oul, ceapa verde si mararul tocate marunt si condimentele dupa gust. Ca sa-mi usurez munca, le-am maruntit pe toate impreuna in robotul cu lama S, mai putin dovlecelul, pe care l-am adaugat la sfarsit.
Coacere:
Reteta de chiftelute de la care am pornit zicea ca trebuie date prin faina si ou si prajite in ulei, dar ca sa evit prajelile, le-am pus in tava de briose si le-am copt la cuptor 25 minute la 180°.
Au iesit perfect rotunde, gustoase si merg pe post de finger food sau aperitiv pentru ca sunt bune si reci. Mai bine zis au fost, ca tocmai am mancat-o pe ultima.
Varianta de post (later edit):
Pentru a face chiftelute de post, se scoate telemeaua si se inlocuiesc ouale cu 2 cartofi fierti razaliti sau zdrobiti cu furculita.
Cris, mersi de idee! Știu ce voi găti în seara aceasta :). Arată delicios!
ReplyDelete